Instalace CQRLOGu 2.0 beta 4 pod Win Vista

Instalace

Sice jsem už nějakou dobu na Windows verzi logu nepracoval, stále se však jedná o velmi dobrý program. Pod Windows Vista je problém log provozovat. Zde máte návod jak vše nastavit aby log chodil bez problémů.

Operační systém Windows Vista obsahuje spousty změn. Jednou z nich je i takzvaná „virtualizace“ adresáře Program Files. Pokud pracujete jako obyčejný uživatel (s právy User) a program svá data ukládá přímo do svého adresáře, mohou se objevit problémy. Data se sice jakoby ukládají do Program Files, ve skutečnosti však leží ve vašem profilu v adresáři Users. Toto se dá vyřešit instalací CQRLOGu do jiného adresáře, např. přímo na disk C.

Instalace

CQRLOG používá pro přístup k databázím BDE (Borland Database Engine). Ve výchozí konfiguraci se ukládají soubory se zámky do kořenového adresáře disku C (tam uživatel s právy User nemá právo zápisu) a log se nespustí. Po změně výchozího nastavení se CQRLOG bez problémů spustí a lze jej používat. Ukončete všechny programy, otevřete si Tento počítač, vyberte disk C. Otevřete adresář Program Files → Common Files → Borland shared → BDE. V něm se, mimo jiné, nachází soubor bdeadmin.exe. Klepněte na něj pravým tlačítkem myši a z nabídky vyberte Spustit jako správce. BDE administrátor se spustí. Nastavte jej podle obrázku.

BDE

Po provedení nastavení můžete BDE administrátor zavřít. Při zavírání se zeptá jestli uložit změny, klepněte na Yes. Poté vás informuje o nutnosti restartovat aplikace používající BDE. Klepněte na OK.
Nyní můžete spustit CQRLOG a vše by mělo fungovat bez problémů.
Doporučuji přejít na linuxovou verzi CQRLOGu. Je mnohem dále než verze pod Windows. Pokud mám čas pracovat na logu, raději si vyberu Linux verzi, která má větší budoucnost než verze pod Windows. Logů pro Win je mraky. Slušný log pro Linux je jediný – CQRLOG for Linux.